Design van de toekomst

21 03 2008

DNA origami
DNA-smileys van Paul Rothemund

Wederom werd mijn oog getrokken door prachtige foto’s op het grensgebied van wetenschap, kunst en design in het NRC van afgelopen vrijdag (Warna Oosterbaan, 14-03-2008). Wat vreemde, maar prikkelende foto’s werden getoond van DNA-smileys gemaakt met behulp van nano-technologie, een bord met vleescreaties uit stamcellen op een bedje van rode kool en runderleer dat in een erlenmeyer op het lab gemaakt wordt. Ik werd een beetje op het verkeerde been gezet door de titel: boetseren met DNA en sperma. Het gaat niet om enge cloneringsexperimenten, maar om een tentoonstelling “Design and the Elastic Mind’ in het Museum of Modern Art (MoMA) in New York. Het thema is veel breder dan een futuristische kijk op de gen-technologie, het gaat erom dat een een elastieken geest (aanpassing!) en intelligent design nodig zijn om het moderne leven te kunnen volgen. Op de website is het volgende te lezen onder het kopje “People and Objects”: “Design has expanded into new fields, including the interactions between people and objects. Responsive design features objects that respond to our needs rather than awaiting our instructions. The tagging of information in our environment makes the world into a live information platform. New interfaces incorporate instinctive human traits, expanding our relationships with the objects they enable us to access. Wel weer ontzettend toevallig dat ik daar net nu tegen aanloop.moma 2

Onderwerpen liggen ook geheel buiten de biologie, zoals bijvoorbeeld cabspotting, het ritme van de wereldstad, grafisch verbeeld door een animatie van het taxiverkeer in San Francisco. Veel op het gebied van de biologie is futuristisch, maar het maken van DNA-smileys met behulp van nanotechnologie blijkt werkelijkheid (zie artikel in Nature over DNA origami (maart 2006)

Voor wie niet naar New York kan afreizen is hier de prachtige website. Goed zijn de tagging en links verbeeld met dwarsverbanden op de overzichtspagina. Elke afzonderlijke foto is getagt en via tags kun je naar andere foto’s met dezelfde tag.


Actions

Information

One response

25 03 2008
Zygomorf

Hi Laika,
Nu je weer veilig ben geland kan de aandacht weer in andere zaken worden gestoken. Zoals bijvoorbeeld je verhaal over “Design van de toekomst”. Ik heb toen ik het artikel in de NRC zag meteen de website geopend. Eerlijk gezegd kon ik er geen wijs uit worden. Maar een indrukwekkende website is het wel. Zeker de moeite waard om nog eens vaker terug te komen. Sommige websites worden hele kunstwerken op zich. Dat vond ik al toen in de Nieuwe Kerk te Amsterdam de tentoonstelling over Michiel de Ruyter werd geopend. Daar heb ik nog een hotspot over geschreven (http://bc.uba.uva.nl/actueel/hot_spot.cfm/449170A3-1321-B0BE-682694D75EFDD4E7)
Als je de website van de tentoonstelling opent krijg je een verrassend interactieve script te zien. Ik zou aan George moeten vragen wat het precies is of hoe je zoiets noemt. In ieder geval is het eindresultaat iedere keer anders en soms een zoekplaatje wat je erin moet onderscheiden. Alleen voor de muziek al is het een feest om deze site regelmatig te bezoeken. Ik ben nl een fan van minimal music.
Groet, Dyoke

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s
%d bloggers like this: