ALS ICARUS?!

24 03 2008

icarusOnlangs schreef de afvallige chinees een bericht genaamd “Icarus”, waarin gewag gemaakt wordt van het feit dat wij (Laika en Brughagedis) zich in week #8 los van ground control zweven en middels Google Docs voor een voorlopig hoogtepunt in de uitwerking van de SPOETNIK-metafoor hebben gezorgd, maar “daarmee zeker niet dichter bij de 80 zilveren gigabytes zijn gekomen”.

Dat we, nadat we per afvalmachine weggeschoten zijn, in letterlijke zin verder van de zilveren knikkers (het is er toch maar één?) verwijderd zijn dan ooit, lijkt ons duidelijk. Maar waarom dit met zoveel woorden in een blog gememoreerd? Waarom hier alleen ingegaan op wat NIET tot meer kans op een knikker leidt:meest originele alter ego,het grootste aantal bloghits en zelfs de meest waardevolle toevoeging aan onze verzamelde web 2.0 kennis (???). Originele polls waarschijnlijk evenmin :).
Waarom de deelnemers niet meer geholpen, met wat WEL telt? Het netjes maken van de opdrachten (doet toch iedereen?), zoveel mogelijk relevante delicious-links en tags?, je librarythingcollectie? Wij zouden het niet weten. Brughagedis is daarom maar alvast een poll gestart om een vinger te krijgen achter wat de spoetnikers hier zelf van denken. Als zijn er nog maar 6 invullers, de tussenstand is veelzeggend. Van de 9 opties kiest 1 voor “may the best one win” en 2 voor: “Ik weet het niet, laat Alice maar kiezen” M.a.w. “het ligt in gods/Alice handen”.

Medespoetnikers die denken dat dit een zoveelste poging is om dichter bij de zilveren knikker of hoog op de UBA-spoetnik blogfeed tussenstand lijst te eindigen, hebben het mis. Het gaat ons niet zozeer om de knikker(s), maar om het spel, niet om materiële waardering maar om geestelijk gewin. Is dat niet voor iedereen de reden dat hij/zij aan de Spoetnikcursus is begonnen? Wij mogen het hopen.

Wat ons nog het meest heeft verbaast en gekwetst in dezen, is de vergelijking met Icarus. Voor degenen die deze griekse mythologische figuur niet kennen een korte uitleg (ontleend aan Wikipedia).
Icarus probeert uit gevangenschap te ontsnappen door vleugels van een houten raamwerk, veren en was te bouwen. Hoewel zijn vader hem waarschuwt niet te dicht bij de zon te vliegen, wordt Icarus in zijn enthousiasme roekeloos: hij vliegt te hoog zodat de was smelt en hij in zee neerstort. Het verhaal van Icarus is typerend voor het thema van hybris, overmoed, waarin een persoon wordt afgestraft voor zijn eigen hoogmoed of overdreven zelfvertrouwen. (sic!)

pandora

Hopelijk is dit geen slecht omen. Ongeruste achterblijvers kunnen wij geruststellen dat wij in letterlijke zin geen gevaar lopen daar wij ons juist ver van de zon verwijderd hebben. Wij hopen dat de afvalchinees geen doos van Pandora heeft geopend en dat onze hoogvliegerij geen tantaluskwelling voor de anderen vormt die zich paasdagen lang buigen over de sisyfusarbeid die Spoetnik heet (zie poll van Laika).

Wij hopen ook van ganser harte dat wij binnenkort ons niet langer in eenzame afzondering bevinden (hoezeer wij ook aan elkaar verknocht zijn geraakt), maar weer veilig in uw midden kunnen verkeren om gezamenlijk verder koers te zetten.

Inmiddels hebben wij wel van de weergoden vernomen dat zij zeer ontstemd zijn geraakt over de ongepaste vergelijking met Icarus en plannen smeden om u daar beneden in de kou te zetten. Wij zijn benieuwd in welke vorm….

George en Laika


Actions

Information

2 responses

25 03 2008
Safe return! « Wout Visser’s Weblog

[…] nog even over de Afvalchinees (alias van de Fiscale Haven) doorgepraat, onze brugcommandant. Laika vond het vooral moeilijk te verteren dat het juist een vrouw moest zijn die de vergelijking met […]

20 05 2008
Laatste lootjes wegen het zwaarst « Zygomorf’s Weblog

[…] interesses liggen bij diverse UBA collega’s. Natuurlijk was het hoogtepunt de feuilleton van Laika en Brughagedis. Nadat ze geland waren op aarde was het afkikken geblazen. Maar gelukkig was daar […]

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s
%d bloggers like this: