De naald in de hooiberg zoeken?

24 03 2008

naald in hooiberg

Deze week werd op de AMC-homepage middels bovenstaand plaatje reclame gemaakt voor de Cursussen ‘Evidence-Based Zoeken voor (para)medici en bibliothecarissen’ april a.s. Onze Medische Bibliotheek doet dat in samenwerking met het Dutch Cochrane Centre (DCC).

Vroeger heb ik begrepen, kwamen koppels van artsen en informatiespecialisten samen naar deze cursus om zo voldoende kennis van EBS (evidence based searching) te krijgen om het op eigen locatie te kunnen implementeren. Sinds enkele jaren komen artsen, paramedici en informatiespecialisten individueel naar de cursus.fournituren2.jpg

Hoewel het plaatje “een naald zoeken in de hooiberg” erg aanschouwelijk is, vind ik het eigenlijk niet direct van toepassing is op onze cursussen EBS. Wat wij de cursisten (en ook onze klanten) willen leren is juist dat ze niet in eerste instantie op zoek moeten gaan naar de naalden in de hooiberg, maar eerst moeten kijken in ‘winkels’, waar die ‘naalden’ reeds netjes verzameld, gesorteerd en beoordeeld zijn. Er zijn tal van bronnen waar je die verzamelde naalden snel kunt bekijken. Met andere woorden men zou juist eerst naar geaggregeerde evidence moeten zoeken. Bij een uitgebreide vraag (voor een systematic review) kijken we wel op diverse plaatsen, maar dan nog richten we ons met behulp van allerlei trucs op die naalden die ons het meest van dienst kunnen zijn.

EBS is juist een manier om niet meer voor elke zoekactie zelf die hooiberg in te duiken.


Actions

Information

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s
%d bloggers like this: