Delicious Google Toolbar

30 03 2008

Wie nu denkt dat ik het uitgebreid over Del.icio.us ga hebben komt bedrogen uit. Vooralsnog is het bij wat vingeroefeningen gebleven. Ik vond het allemaal niet erg overzichtelijk, maar op de pagina’s van de Afvalchinees en no 33 (Patricia) zag ik wel zeer zinvolle toepassingen. Ik wacht dus nog even met mijn eindoordeel.

Het valt me op dat veel Spoetnikkers als grootste voordeel van Del.icio.us noemen dat Favorieten/Bookmarks/Bladwijzers nu ‘overal’ bereikbaar zijn, zowel op werk, thuis of elders. Als 2e voordeel wordt genoemd dat je verschillende tags aan één bookmark kunt toewijzen en niet langer 1 adres in 1 mapje hebt.

Deze twee functie kunnen ook heel goed door de bladwijzerfunctie van de Google Toolbar uitgevoerd worden (te downloaden zowel in Firefox als IE-versie). Bladwijzers zijn weergegeven als een blauwomrande ster, van binnen wit als de geopende webpagina waar je je op bevindt nog niet gebookmarkt is en geel als dat wel het geval is.

Google bladwijzers zijn heel makkelijk in het gebruik. Feitelijk zijn het ‘tags’, hier ‘labels’ genoemd. Je kunt een adres van verschillende labels voorzien. Een adres komt daarmee dus in verschillende mappen.

Als je labels wilt toekennen, kun je een keuze maken uit alle aanwezige labels (een mogelijkheid die ik niet heb kunnen ontdekken bij del.ici.ous, daar moet je een beginletter invoeren). Ook bij het 2e label worden de keuzemogelijkheden getoond (zie Figuur).

Prachtig dat je overal bij je favorieten kunt. Zeker ook wanneer je computer crasht, hetgeen me onlangs op mijn werk èn thuis is overkomen: in ieder geval heb je dan nog je favorieten. 😉

De Google Toolbar is wel alleen voor jezelf, je moet ook steeds inloggen. Het vervangt de sociale functie van del.icio.us dus zeker niet. Ook kun je het niet gebruiken om zelf op nieuwe ideëen (gesuggereerde pagina’s) te komen. Maar voor je eigen werk & privé bezigheden werkt het prima. Eventueel alleen voor de meest gebruikte adressen en naast del.icio.us.

Google Toolbar

favorites 85%

bookmarks toekennen

Figuren:

Boven: Google Toolbar

Midden: Favorites (ster) en vervolgens MY places aangeklikt, Links verschijnen dan de adressen met deze ‘tag’. Dit is zeer vergelijkbaar met de “normale favorieten op één computer.

Onder: Je kunt heel makkelijk tags toekennen door een nieuw label uit een lijst te kiezen. Hier is het eerste label al gekozen (spoetnik) en kun je een keuze maken uit de overige labels als 2e woord.


Actions

Information

12 responses

30 03 2008
Brughagedis

Hoi Laika, duidelijk verhaal. Ik heb nu wel heel veel werkbalken, coComment extensie, knoppen van del.icio.us, enz. maar dat maakt het wel gezellig! Moest wel inloggen voor ik het kon gebruiken.

31 03 2008
Zygomorf

Ik ben meteen op onderzoek gegaan, heb Bookmark Tags gedownload, van alles geprobeerd, maar het werkt niet zoals jij uitlegt. De voorbeelden die jij laat zien krijg ik dus niet in mijn versie. Ik ploeter nog even verder.
Groet, Dyoke

31 03 2008
Patricia (no33)

Interessant!
Ook dit zal ik opslaag in het interne geheugen van mijn hersenen 🙂

31 03 2008
Patricia (no33)

Niet “opslaag” maar “opslaan”…

1 04 2008
laikaspoetnik

@Zygomorf
Is het gelukt? Ikbegrijp eigenlijk niet waar de schoen wringt. En eigenlijk ook niet wat je met ‘downloaden van bookmark tags’ bedoelt.

Je kunt gewoon de google toolbar downloaden (klik op de link voor firefox of zoek op Google). Heb je de toolbar en ben je ingelogd, dan kun je bij elke pagina die je bezoekt (nadat je op de ster klikt) Bladwijzers/labels toekennen (en a.h.w. de adressen in 1 of 2 mapjes stoppen). Dat gaat precies eender als het maken van de oude favorieten/bladwijzers. Zodra die labels er eenmaal zijn (je verzint ze zelf), verschijnen ze in een soort scroll down menu en kun je ze makkelijk toekennen.

Er is ook een mogelijkheid om je oude favorieten te importeren. Daar moet je dan weer zelf labels aan toekennen. Bij mij gaat het niet want door de crashes ben ik ze kwijt.

1 04 2008
Zygomorf

Ja Laika, ik ben er uit gekomen. Het duurde even voor het kwartje viel. Bookmark tags downloaden had als resultaat dat ik twee icoontjes in mijn navigatiebalk erbij heb en nu ik weet wat die voor functie hebben gaan die er ook weer uit. Nog even kijken wat daar echt het voordeel van is. Eindelijk kreeg ik gisteravond (31 maart) door hoe het werkt. Nu ben ik als een gek labels aan het toevoegen en dat gaat nog niet goed. Je moet zuinig zijn met de extra labels want de lijst die ik nu met de bladwijzerknop krijg is veel te lang geworden. Vanmorgen ontdekte ik wel iets handigs. Op het werk heb ik de google toolbar opnieuw gedownload en hoe het precies is gegaan weet ik niet meer maar nu heb ik de bookmarks van thuis ook op mijn werk. Dus waar ik ook ben mijn gelabelde bookmarks zijn nu overal hetzelfde. En dat trekt mij meer dan del.icio.us.
En net als Brughagedis begin ik iets te veel werkbalken te krijgen. Die van de UBA staat er standaard bij, onlangs heb ik classique radio van Google gedownload. Die haal ik tevoorschijn als ik behoefte heb om naar klassieke muziek te luisteren.
Vandaag heb ik nog extra tools toegevoegd aan de Google toolbar maar heb alles waar geen herkenningsikoontje bij wordt geleverd er weer afgegooid.
En zo wordt het beetje bij beetje steeds handiger en makkelijker.

1 04 2008
laikaspoetnik

Dat je je bookmarks op verschillende plekken kunt benaderen was voor mij de reden om de Google toolbar te installeren.

Je moet je labels inderdaad zorgvuldig kiezen, maar het is heel makkelijk labels te wijzigen/verwijderen.

Ook bij mij is het inmiddels een drukke boel aan het worden met al die balken. (heb ook de UB balk gedownload, handig dat het envelopje gaat rinkelen als er een nieuw bericht is (zolang het niet de spuigaten uitloopt met het email-verkeer).
Daarnaast heb ik onder aan het scherm altijd minimaal 2 balken. Er staan meestal heel veel programma’s naast elkaar open. dat er nog plaats overblijft om in te werken…. 🙂

Overigens vervangt de google toolbar de sociale functies van del.icio.us niet, dus ik ga toch nog een keer kijken wat ik hier uit kan halen.

1 04 2008
Zygomorf

Dat hiermee del.icio.us niet wordt vervangen was me al duidelijk, maar ik ben vooral geïnteresseerd in toepassingen waar IK wat aan heb. Voor het werk is het wat lastiger als je nauwelijks collega’s hebt waarmee je samen wat zou kunnen bouwen. Straks in de nieuwe bibliotheek is het misschien mogelijk. Maar ja dan is de cursus afgelopen en ben ik wellicht del.icio.us inmiddels vergeten.

1 04 2008
laikaspoetnik

Ik denk ik benadruk het nog maar even voor ik weer door Wowter op mijn vingers getikt wordt. 😉
We zijn natuurlijk wel bezig met een web 2.0 cursus, waar ‘delen’ het ultieme doel is. Maar het kan best allemaal naast elkaar. Een beetje privé wil ik bepaalde dingen toch wel houden.

Ik heb ook niet veel directe collega’s die mijn belangstelling voor web 2.0 delen. Maar ik wil wel proberen in ieder geval mijn blog voort te zetten en wat aan te haken bij andere enthousiastelingen. Kijken waar dat toe leidt.

1 04 2008
Dyoke van Assum

Af en toe vergeet ik even dat we dit allemaal zijn begonnen om wat meer te weten te komen over de toepassingen in web 2.0. Bedankt dat je me er even aan herinnert dat het sleutelwoord in deze “delen” is ;-). Wat del.icio.us betreft denk ik dat het er niet inzit. Ik ben des te enthousiaster met enkele collega’s aan de slag gegaan in Google Docs. Toevallig komt het nu erg goed uit omdat we, verspreid over drie locaties, een bibliotheek instructie moeten voorbereiden. Eigenlijk zonde dat ik dat allemaal hier bespreek. Ik moet als de donder een eigen blog gaan schrijven.

2 04 2008
laikaspoetnik

Toch aardig dat je dit -ondanks dat het een verschrikkelijke tijdsverspilling is- met ons wilt delen. 😉

Wel nuttig om op die manier met Google Docs bezig te zijn.

25 05 2008
Spoetnik : alle 13 goed. « Laika’s MedLibLog

[…] wordt ik echt tureluurs van alle mogelijkheden. Voor het overal kunnen bereiken van je favorieten blijf ik Google bladwijzers gebruiken. Veel overzichtelijker wat dat betreft, maar niet […]

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s
%d bloggers like this: