Minder uitleningen door internet

29 05 2008

Gelezen: Amstelveens Weekblad, 28-5-2008

Onder invloed van toenemend gebruik van internet leent Bibliotheek Amstelveen minder boeken uit. Het totaal aantal uitleningen daalde vorig jaar met 4%, maar dit kwam geheel op het conto van informatieve boeken, vooral die met gezondheidsinformatie. Daarentegen bleven uitleningen van fictie nagenoeg gelijk en boeken over koken, geschiedenis e.d. onverminderd populair.

De invloed van internet manifesteert zich ook op een andere manier: 42% van de verlengingen en 28% van de reserveringen vinden nu plaats langs digitale weg. Het digitaal aanvragen en uitlenen van muziek gaat in de toekomst belangrijker worden.

Opvallend, maar ook wel verklaarbaar dat juist gezondheidsinformatie steeds meer via het internet gezocht wordt. Er zijn vele gezondheidssites, en de informatie is veel actueler èn sneller te vinden dan in boeken. Ik zat gisteren nog met een medische vraag die ik echt in 5 seconden beantwoord zag op internet, op een tijdstip dat de bibliotheek allang dicht was.

Dat was toch wel heel anders in de tijd dat je het moest stellen met een (oppervlakkige en slecht doorzoekbare) medische encyclopedie thuis en je voor elke andere zoekactie overdag op je fiets naar de bieb moest. Maar dat was dan nog wel zo’n klein filiaal om de hoek met ruime openingstijden.

De ander kant van de medaille is wel dat lang niet alle informatie op internet betrouwbaar is. Hoe vaak beweren mensen niet dat (wetenschappelijk) bewezen is dat een of andere middeltje goed werkt. Hebben ze het van een of andere (gekleurde) commerciële of persoonlijke internetsite.

Er ligt nog een schone taak om mensen te leren hoe goed op internet hun weg te vinden en het kaf van het koren te scheiden. Een schone taak, maar voor wie?

Bovenstaande informatie kunt u ook vinden in het jaarverslag van 2007 van Bibliotheek Amstelveen.

***********

Read in a local newspaper (2008-05-28).

Our Public Library noticed a decline in book lending. Interestingly, this was not due to a decreased borrowing of adult fiction or books on history and cooking. It was entirely due to a declined lending of informative books, especially those on health information. Presumably because of the increased use of internet for this purpose.


Advertisement

Actions

Information

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s
%d bloggers like this: